Fejlesztések
November 13, 2023

Nincs itt semmi látnivaló – kreatív ötletek a “nincs találat” oldalra

A javítandó oldalak közé tartozik a nincs találat oldal is, ami gyakran elkerüli a webáruház tulajdonosok figyelmét. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy egy cikkben összefoglaljuk azokat a tippeket és praktikákat, amelyek kevés időbefektetést igényelnek, de mégis érzékelhető javulást eredményeznek.

Nincs itt semmi látnivaló – kreatív ötletek a “nincs találat” oldalra

Building the right tech stack is key

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit lobortis arcu enim urna adipiscing praesent velit viverra sit semper lorem eu cursus vel hendrerit elementum morbi curabitur etiam nibh justo, lorem aliquet donec sed sit mi dignissim at ante massa mattis.

  1. Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci ac auctor
  2. Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potent
  3. Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar
  4. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident sunt in culpa qui officia

How to choose the right tech stack for your company?

Vitae congue eu consequat ac felis placerat vestibulum lectus mauris ultrices cursus sit amet dictum sit amet justo donec enim diam porttitor lacus luctus accumsan tortor posuere praesent tristique magna sit amet purus gravida quis blandit turpis.

Odio facilisis mauris sit amet massa vitae tortor.

What to consider when choosing the right tech stack?

At risus viverra adipiscing at in tellus integer feugiat nisl pretium fusce id velit ut tortor sagittis orci a scelerisque purus semper eget at lectus urna duis convallis. porta nibh venenatis cras sed felis eget neque laoreet suspendisse interdum consectetur libero nisl donec pretium vulputate sapien nec sagittis aliquam nunc lobortis mattis aliquam faucibus purus in.

  • Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci ac auctor
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
  • Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
What are the most relevant factors to consider?

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque. Velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus. amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

“Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit in pellentesque”
What tech stack do we use at Techly X?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

A webáruház látogatók számának növelése mellett az oldal teljesítményének és felhasználói élményének javítása is nélkülözhetetlen a kiemelkedő bevételhez. Az egyes oldalak optimalizálásával egyszerűbben kezelhetővé, intuitívabbá vagy gyorsabbá tehetjük a weboldalon való navigálást, amit az online vásárlók több és magasabb értékű rendeléssel hálálnak meg.
A javítandó oldalak közé tartozik a nincs találat oldal is, ami gyakran elkerüli a webáruház tulajdonosok figyelmét. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy egy cikkben összefoglaljuk azokat a tippeket és praktikákat, amelyek kevés időbefektetést igényelnek, de mégis érzékelhető javulást eredményeznek.

A nincs találat oldal az a “zsákutcának” nevezhető része az online áruháznak, ami akkor jelenik meg, amikor a felhasználó egy olyan kifejezést ír a webáruház keresőjébe, ami nem található az oldalon. Például, ha valaki L’oreál kulcsszóval ennek a márkának a termékeit keresi, de Te nem forgalmazod ezeket. Ezen kívül ez az oldal akkor is megmutatkozik, ha a felhasználó helytelenül írja be a keresési kifejezést.

Miért fontos a nincs találat oldal?

Számos vizsgálat alátámasztotta már a nincs találat oldal optimalizálásának fontosságát. Például az Algolia elemzései szerint a felhasználók 12%-a látogat meg egy konkurens weboldalt sikertelen keresés után. És mennyire elterjedt ez a probléma a webáruházak között? A Baymard Institute felmérése szerint a webáruházak 68%-a rendelkezik olyan nincs találat oldal elrendezéssel, ami az általános keresési kifejezéseken kívül semmi más alternatívát nem ajánl a felhasználóknak, ezáltal az a webáruház zsákutcájává válik.

De mégis miért nevezzük zsákutcának? Azért, mert a legtöbb webáruházban ilyenkor egy “Nincs a keresési feltételnek megfelelő termék” szöveggel találkozhatunk és egy üres oldallal. Itt nem található semmilyen gomb vagy termék, így a felhasználónak újabb keresést kell indítania, vagy a menüben kell eligazodnia. Ez pedig frusztrációt és elégedetlenséget okozhat számára, ami érthetően csökkenti a vásárlói kedvét és a felhasználói élményt. Amennyiben ezt többször is megtapasztalja, be is zárhatja az oldalt, ezáltal a webáruház eleshet egy értékes potenciális vásárlótól.

A teljesen üres nincs találat oldal károkat és bevételkiesést okoz a webáruháznak. Ezért is kiemelten fontos, hogy a webáruház tulajdonosok figyelmet szenteljenek ennek optimalizálására, hogy csökkentsék a veszteségeket és javítsák a webáruház teljesítményét.

Bevált módszerek a nincs találat oldal optimalizálására

Az alábbiakban 6 olyan praktikus módszert mutatunk be a nincs találat oldal javítására, melyek minimális idő és energiabefektetést igényelnek, viszont azonnali eredményeket produkálnak.

A példák között nem csak a nincs találat oldalon feltüntetett információkra adunk ötleteket, hanem olyan tippeket is bemutatunk, amelyekkel csökkenthető a webáruház keresőjébe (például Shoprenter kereső vagy Shopify kereső) írt elgépelt kifejezések aránya.

1. Magyarázd el, mi történt

Webáruházad már azzal is kitűnhet a többi közül, ha egyedi, könnyen érthető szöveggel fogalmazod meg, hogy miért látja ezt az oldalt a felhasználó. A legtöbb webáruházban csupán egy sablon szöveg olvasható. Még rosszabb esetekben ez még olyan helyen is jelenik meg, ahol alig lehet észre venni. Egy vicces, vagy őszinte szöveggel, valamint egy arculatba illő grafikával sokat javíthatsz a felhasználói élményen, ami képes csökkenteni a felhasználó elégedetlenségét.

2. Vállald a felelősséget

Ha végeztél már e-mail marketing tanfolyamot, vagy olvastál tárgymezőírási tippeket, akkor biztosan láttad már, hogy a “Bocsánat”, vagy “Elnézést” tárgyú e-maileket nagyobb arányban nyitják meg a címzettek. Ennek szimplán az a magyarázata, hogy az emberek nincsenek hozzászokva, hogy online, egy kvázi ismeretlen cég vagy ember bocsánatot kérjen tőlük, és beismerje, hogy hibát vétett.

Könnyen lehet, hogy az online kommunikációdban vagy hirdetéseidben csúszott valami félre, ami miatt a felhasználó olyan terméket keres, ami nincsen a webáruházadban. Ha a felhasználó önhibájából találkozik az oldallal, például elírás miatt, akkor is nő a bizalma egy olyan webáruház felé, aki számára a felhasználó az első és nem keresi a kifogásokat.

3. Ajánlj alternatívákat

Az is előfordulhat, hogy az érdeklődő azért találkozik a nincs találat oldallal, mert a webáruház keresőbe egy olyan termék nevét írta be, ami nem található az oldalon. Viszont, ha a keresés nem szögesen eltérő az online áruházban értékesített termékektől, akkor bátran ajánlhatsz a figyelmébe olyan alternatívákat, amik ugyanazt, vagy nagyon hasonló funkciót töltenek be. Például, ha valaki a “Braun férfi hajvágó” kifejezést írja be a keresőbe, de nálad éppen Philips hajvágó található.

4. Ellenőrizd a helyesírást

Rengetegszer előfordul, hogy a weboldal látogató helytelenül írja, vagy véletlenül elgépeli a keresett termék nevét. Alapvetően ilyenkor minden webáruházmotor a nincs találat oldalt jeleníti meg, de nem figyelmezteti a felhasználót arra, hogy ez helyesírási hiba miatt történhetett. Ezért ha a potenciális vásárló nem szemfüles, azt gondolhatja, hogy a termék nem kapható a webáruházban és bezárja az oldalt.

Viszont ha minimum szövegesen felhívod a figyelmét arra, hogy ellenőrizze a beírt kifejezés helyesírását, már jelentősen csökkentheted az oldalbezárások mennyiségét. Ennél még jobb, ha egy olyan okoskeresőt használsz, ami képes felismerni az elgépeléseket és ennek ellenére is megjeleníti a releváns termékeket.

5. Javasolj más termékeket, kulcsszót vagy kategóriát

A felhasználói élményt és a konverziós arányt nagyban növelheted azzal, ha a nincs találat oldalon bemutatod a kiemelt vagy népszerű termékeket. Ezek nem feltétlenül kapcsolódnak majd a felhasználó kereséséhez, de legalább lehetőséget adnak számára, hogy folytassa az oldal böngészését. Továbbá annak érdekében, hogy a felhasználó megtalálhassa a számára releváns termékeket, akár kulcsszót vagy termékkategóriát is ajánlhatsz ezen az oldalon.

6. Gyűjts visszajelzést

A visszajelzések aranyat érnek. Legyen szó a webáruház felhasználói élményéről, egy termékről, vagy a vásárlási folyamatról, mindig érdemes kérni a vásárlókat, hogy írják le a véleményüket. Ők azok, akiknek el szeretnél adni valamit, ezért meg kell értened, hogy mit és miért szeretnének csinálni a webáruházadban, hogy valóban a kedvükre tudj tenni.

Vásárlói visszajelzéseket gyűjthetsz e-mailben, a weboldalon található chat integráción keresztül, vagy egy olyan felugró ablak segítségével is, ami egy kattintással lehetővé teszi a visszajelzést. Minél egyszerűbb, annál jobb.

Top 10 nincs találat oldal

A következőkben 10 olyan hazai és nemzetközi webáruházat mutatunk be, akik megfelelő figyelmet szántak a nincs találat oldal finomhangolására. A példák között fel fogod ismerni a fentebb részletezett optimalizálási praktikákat is, miközben más webáruházak megoldásaiból inspirálódhatsz.

1. Ragyogj-parfum.hu

A ragyogj-parfum.hu webáruházában élőben is kipróbálhatod a Rapid Search okoskeresőjének működését, a többi nincs találat oldalon megjelenített funkció mellett. A webáruházban nem található a keresett kifejezéshez passzoló termék, de az üres oldal helyett 5 olyan kifejezést láthatunk, amelyekre kattintva azonnal tovább folytathatjuk a keresési folyamatot. Ha ezek a keresési kulcsszavak mégsem keltenék fel a figyelmünket, az alatta lévő szekcióban azonnal megtaláljuk a webáruházban vásárolt népszerű termékeket.

2. Ikea.hu

Az Ikea webáruházában is egy optimalizált nincs találat oldalt találhatunk. Amellett, hogy jól észrevehetően és érthetően elmagyarázzák, hogy mi is történt és miért látjuk ezt a képernyőt, még termékkategóriákat is ajánlanak, amik érdekelhetnek bennünket.

3. Puregoldprotein.com

Bár nem kifejezetten nincs találat oldal, de a Pure Gold Protein webáruházában is egy jó megoldással találkozhatunk. Már a keresés közben, még mielőtt az Enter gombra rányomnánk, láthatunk egy ablakot, ami figyelmeztet minket, hogy a webáruházban nem található a beírt kifejezéshez kapcsolódó termék. Ezen kívül azonnal keresési javaslatokat és ajánlott kategóriákat érünk el, amik tovább vezetnek minket a termékek között.

4. Decathlon

Mi mást várnánk Magyarország vezető sportszer webáruházától, mint kiemelkedő felhasználói élményt? A Decathlon nincs találat oldalán egyértelmű a szövegből, hogy mi történt, majd megerősítenek bennünket arról, hogy nem vagyunk egyedül, ne aggódjunk, segítenek megtalálni azt, amit keresünk. Javaslatokat tesznek, hogy mit tehetünk ebben a helyzetben, majd a felkapott kategóriák mellett sportágakat is javasolnak.

5. Emag

Az Emag túl szűk keresési kifejezés esetén, például “kutyás szusi”, mind a két kulcsszóra mutat találatokat. Ezzel növelik annak az esélyét, hogy a javasolt termékek közé kerüljön az, amit a felhasználóként valóban keresünk.

6. Nordstrom

A Nordstrom webáruházában élőben találkozhatunk a vásárlói visszajelzés példájával. Azon felül, hogy új keresés indítását javasolják és trendi termékeket ajánlanak, az ügyfélszolgálat elérhetőségét is a rendelkezésünkre bocsájtják. Akár chaten, akár telefonon felkereshetjük őket, hogy megtaláljuk azt, amit keresünk.

7. Walgreens

A Decathlonhoz hasonló megközelítést láthatunk az amerikai Walgreens oldalán is, egy kis csavarral. Itt 6 opciót ajánlanak nekünk, hogy megtaláljuk a keresett terméket, valamint a visszajelzés írását is felajánlják. A fentebbi lehetőségeket kiegészítik a korábbi vásárlások megtekintésével, valamint figyelmeztetnek, hogy nem minden fizikai boltban található termékük érhető el az online áruházban.

8. GAP

A GAP oldalán megfigyelhetjük az elgépelt és helytelenül beírt keresések esetét. A képen látható, hogy a hibás “srt” szóra a “set” kifejezéshez passzoló termékeket ajánlják. Amennyiben mégsem ezt kerestük, még mindig kapcsolatba léphetünk az ügyfélszolgálattal.

9. Amazon

Túl szűk keresés esetén az Amazon is azt javasolja, hogy használjunk kevesebb keresési kifejezést, hogy az algoritmus több terméket ajánlhasson nekünk. Ezen kívül felkínál számunkra néhány olyan terméket és termék kategóriát, amelyeket relevánsnak találnak a hiper-specifikus keresésünk ellenére.

10. SHEIN

A SHEIN webáruházában is egy praktikus megoldást találunk. A nincs találat oldalon a webáruház keresőbe beírt kifejezéshez hasonló kifejezést ajánlanak, majd megkérdezik, hogy erre gondoltunk-e. Amennyiben igen, azonnal meg is találjuk azokat a termékeket, amik az alternatívaként felkínált kulcsszóhoz kapcsolódnak.

Összefoglalás

Egy optimalizálás nélküli nincs találat oldal komoly problémát okozhat a webáruházaknak. Ennek oka az, hogy hozzájárul az oldalelhagyáshoz és csökkenti a cég online tevékenységeinek hatékonyságát. Szerencsére számos olyan egyszerű, de mégis hatékony praktikát alkalmazhatunk ennek javítására, melyekkel a vásárló visszafordulás vagy az oldal bezárása nélkül tudja folytatni a keresést és még a bizalmát is növelhetjük cégünk iránt.

Ezen praktikák közé tartozik többek között az alternatív termékek vagy kategóriák ajánlása, az elírások kezelése, a felelősségvállalás és az ügyfélszolgálat elérhetőségének biztosítása.

Hazai és nemzetközi szinten is több jó példát találhatunk inspirációként, valamint olyan applikációkat is igénybe vehetünk, amelyek a találati oldal optimalizálása mellett még inkább növelik a keresés hatékonyságát.

Ilyen megoldás például a Rapid Search intelligens gyorskeresője, ami hozzájárul a kilépési arány csökkentéséhez, növeli a konverziós rátát és akár 10x gyorsabb keresést is lehetővé tesz.