Funkciók
November 13, 2023

Első lépések a Rapid Search használatában

Ebben a cikkben azt mutatjuk be részletesen, hogy melyek azok az első lépések a Rapid Search használatában, amelyeket meg kell tenned, hogy kihasználhasd az alkalmazás teljes potenciálját. Megtudhatod, hogy hogyan telepítheted az alkalmazást webáruházadba és hogyan tudod testre szabni az egyes funkciókat.

Első lépések a Rapid Search használatában

Building the right tech stack is key

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit lobortis arcu enim urna adipiscing praesent velit viverra sit semper lorem eu cursus vel hendrerit elementum morbi curabitur etiam nibh justo, lorem aliquet donec sed sit mi dignissim at ante massa mattis.

  1. Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci ac auctor
  2. Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potent
  3. Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar
  4. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident sunt in culpa qui officia

How to choose the right tech stack for your company?

Vitae congue eu consequat ac felis placerat vestibulum lectus mauris ultrices cursus sit amet dictum sit amet justo donec enim diam porttitor lacus luctus accumsan tortor posuere praesent tristique magna sit amet purus gravida quis blandit turpis.

Odio facilisis mauris sit amet massa vitae tortor.

What to consider when choosing the right tech stack?

At risus viverra adipiscing at in tellus integer feugiat nisl pretium fusce id velit ut tortor sagittis orci a scelerisque purus semper eget at lectus urna duis convallis. porta nibh venenatis cras sed felis eget neque laoreet suspendisse interdum consectetur libero nisl donec pretium vulputate sapien nec sagittis aliquam nunc lobortis mattis aliquam faucibus purus in.

  • Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci ac auctor
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
  • Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
What are the most relevant factors to consider?

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque. Velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus. amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

“Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit in pellentesque”
What tech stack do we use at Techly X?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

Mivel a Rapid Search jelenleg a Shoprenter és a Shopify webáruház motorokat támogatja, a cikkben is erre a két megoldásra fogunk kitérni részletesen.

1. Az alkalmazás telepítése

Shoprenteres és Shopify-os webáruház esetén is pár kattintással telepítheted a Rapid Search okoskeresőjét. Shoprenterben a webáruház adminjában a bal oldali menüben kattints az Alkalmazások menüpontra, ahol azonnal meg is fogod találni a megoldásunkat.

Kattints a Bővebben gombra, hogy elolvashasd a Rapid Search részletes leírását. Valamint itt tudhatod meg azt is, hogy webáruházad mely adataihoz fog hozzáférni a telepített megoldás.

A jobb oldalon található Telepítés gombra kattintva azonnal installálhatod az okoskeresőt a webáruházadba.

2. Egyedi keresőmező (Custom Search Bar) beállítása

Fontos tudnod, hogy az egyedi keresőmező funkció jelenleg kizárólag Shopify-os webáruházak számára elérhető!

Ez a megoldás akkor lehet számodra hasznos, ha a használt webshop téma nem rendelkezik keresővel, vagy ha a rendelkezésre álló keresőmezőt egyedire szeretnéd cserélni.

Miután telepítetted Shopify webáruházadba a Rapid Search alkalmazást, az appon belül kattints a Beállítások/Settings menüre, ahol azonnal meg is pillanthatod a Custom Search Bar lehetőséget. Az egyedi keresőmező telepítésének részletes útmutatóját ide kattintva érheted el.

3. A kereső általános beállításai

Shoprenterben a Gyorskereső menüpont alatt találod meg a kereső általános beállításait. Shopify webáruházban ezeket a lehetőségeket az Instant Search menüpontban érheted el.

Ahogy láthatod, ez a menüpont szisztematikusan több szekcióra van bontva, hogy könnyebben megtaláld azt a lehetőséget, amire éppen szükséged van.

Shoprenterben a következő szekciókat találhatod:

  • Általános beállítások
  • Sorrend keresésnél
  • Zéró-karakteres keresés

Míg egy Shopify webáruházban az alábbiakat láthatod:

  • General settings (Általános beállítások)
  • During search ordering (Sorrend keresésnél)
  • Zero character search (Zéró-karakteres keresés)
  • Sticky widget (Ragadós widget)
  • Full page search overlay (Teljes oldali takarás keresésnél)

Az egyes beállításoknál, ha az i gomb felé viszed az egeredet, elolvashatod az adott beállítás részletes leírását.

Az általános beállítások között kapcsolhatod be például a mobil optimalizált nézetet, elrejtheted a logót, megjelenítheted a cikkszámot vagy a szülő kategóriát, illetve függőlegesre vagy vízszintesre állíthatod a kereső által felmutatott találatok elrendezését.

A sorrend keresésnél szekcióban számok használatával állíthatod be annak a mennyiségét, hogy a Rapid Search keresés esetén hány darab terméket, termék kategóriát vagy népszerű keresési kifejezést ajánljon, amikor a felhasználó beír valamit a keresőmezőbe.

Ha a beállítások alá görgetsz, azonnal látni fogod az előnézetben a módosításaid eredményét.

A zéró-kategóriás keresés szekcióban azt állíthatod be, hogy mit lásson a felhasználó akkor, amikor belekattint a keresőmezőbe, de még nem gépelt oda semmit. Alapvetően ilyenkor a Rapid Search 5 népszerű terméket és 5 népszerű keresési kifejezést ajánl, de ezeket kedvedre módosíthatod.

A Rapid Search algoritmusa folyamatosan tanul a leadott rendelésekből és a felhasználók preferenciáiból, így az idő múlásával egyre pontosabbá válnak ezek a javaslatok.

Ebben a szekcióban azt is kiválaszthatod, hogy a javasolt keresési kifejezéseket vagy termékeket az alkalmazás a leadott rendelések száma, vagy a megtekintett termékek száma szerint jelenítse meg.

Shopify webáruház esetében még itt találkozhatsz a sticky widget szekcióval is, ami azt a lehetőséget biztosítja számodra, hogy amennyiben a választott témád nem támogatja a keresősáv megjelenítését, egy “ragadós” keresőmező widget-et tudsz megjeleníteni az oldal szélén. Ez mindig fix pozícióban jelenik meg, bármerre is görget a felhasználó.

A full page overlay beállítás segítségével kiválaszthatod, hogy a teljes oldalra kiterjedő takarás megjelenjen-e, amikor valaki a keresőt használja. Továbbá azt is kiválaszthatod, hogy ez akkor is jelenjen-e meg, ha a keresősávot használják, vagy csak akkor, ha a sticky widget-et alkalmazzák.

4. A kereső kinézetének testreszabása

A Kinézet (Design) menüpontban testre szabhatod a Rapid Search kereső kinézetét. Biztosan Te is tudod, hogy a branding egyik legfontosabb része a harmonikus és konzisztens arculat, így kiemelten fontos, hogy a webáruházadban megjelenő kiegészítők is beleolvadjanak az online áruház szín és stílus világába.

A bal oldali oszlopban beállíthatod a gyorskereső egyes elemeinek színét. A változásokat pedig azonnal meg is nézheted a képernyő jobb oldalán látható előnézetnek köszönhetően.

Amennyiben a bal oldali sávban még lentebb görgetsz, a gyorskeresőben megjelenő matricák színét is a webáruházad arculatához illesztheted.

Ha egyedi megoldást szeretnél eszközölni a Rapid Search kinézetét illetően, az Egyedi CSS lehetőséget választva saját magad szabhatod testre a kinézetet kis fejlesztői (CSS) ismerettel.

5. A találati oldal testreszabása

A találati oldal az az oldal, ami megjeleníti annak a keresési kifejezésnek az eredményeit, amelyet a felhasználó a keresősávba írt. Ennek az oldalnak a beállításait a Találati oldal (Result page) menüpontban találhatod.

Amennyiben engedélyezed a Rapid Search keresési oldal alkalamzását a webáruházadban, szinte minden azonnali keresési beállítás (például automatikus javítás vagy szinonimák) a keresési eredményekben is érvényessé válnak, nem csak a keresőmezőben.

Ebben a menüben választhatod ki a találati oldal kinézetét is, mint például a vízszintes, vagy függőleges kategória menü, vagy a termék kategória képek mutatása. Továbbá itt állíthatod be azt is, hogy a találatokra vonatkozólag a termékdobozokban milyen adatok jelenjenek meg és milyen sorrendben (például termék kép, termék név, raktárkészlet, ár, vagy kosárba rakom gomb).

A találati oldalon megjelenő szűrők beállítása is itt válik elérhetővé. Itt választhatod ki azokat a szűrőket, amelyeket majd felhasználóid is tudnak alkalmazni a találati oldalon megjelenő termékek közötti szűkítésére. Ez történhet kategória, név, ár, gyártó vagy raktárkészlet alapján.

6. Szinonimák hozzáadása

A Rapid Search intelligens kereső előnyei közé tartozik az is, hogy az előre megadott paraméterek alapján felismeri a keresőmezőbe írt szinonimákat is. Ezáltal a webáruház tulajdonosok megbizonyosodhatnak arról, hogy a látogató megtalálja a kívánt terméket még akkor is, ha nem pontosan azt a szót írta be a keresőbe, ami a termék nevében szerepel.

A szinonimák beállítása a Szinonimák (Synonyms) menüpontban érhető el.

Itt a szinonima hozzáadása gombra kattintva felveheted azokat a rokonértelmű szavakat, amik ugyan arra a termékre illenek. Ilyen például a laptop-notebook, a villanykörte-égő, vagy a puzzle-kirakó páros.

Ahhoz, hogy megfelelően be tudd állítani a szinonimákat, fontos, hogy töviről-hegyire ismerd a termékeidet és a felhasználóidat is. Kizárólag akkor tudod maximalizálni a szinonimák használatát, ha pontosan tudod, hogy felhasználóid milyen keresési kifejezésekre gondolnak, amikor a webáruházadban található termékek között keresnek.

De mi van akkor, ha nincs ötleted?

A Rapid Search alkalmazásával arra is biztosítunk lehetőséget, hogy átnézd azokat a beírt keresési kifejezéseket, amelyekre nem volt találat webáruházadban.

Navigálj az alkalmazás Statisztika menüpontjára, azon belül is a Keresési analitikára és válaszd ki a Találat nélküli keresések kategóriát.

Itt azokat a kifejezések találhatod, amelyekre kerestek a felhasználók, de nulla eredményt kaptak vissza. Legtöbbször a látogatók valóban olyan terméket kereshettek, amely nem szerepel a webáruházadban, viszont könnyen lehet, hogy akad a kifejezések között olyan is, amikor más néven keresték azt, ami a webshopban szerepel. Ilyen esetben ezt a kifejezést érdemes felvenni a szinonimák közé.

Összefoglalás

Ebben a cikkben bemutattuk azokat a kezdő lépéseket, amelyeket minden új Rapid Search felhasználónak érdemes testre szabnia ahhoz, hogy a webáruháza arculatához és saját, valamint felhasználói igényeihez igazíthassa az okoskeresőt.

Az alkalmazás kinézetén kívül egyszerűen be és kikapcsolhatunk bizonyos funkciókat, ízlésünk szerint sorba rendezhetjük a megjelenítendő termék adatokat, sőt, még a találati oldalon lévő információkat is nagy mértékben befolyásolhatjuk.

Ha érdekelnek a Rapid Search haladó beállításai is, akkor kövesd blogunkat, mivel nemsokára jelentkezni fogunk a cikk folytatásával!