Hogyan duplázta meg az R.M. Ékszer a konverziós rátáját?

Az R.M. Ékszer webáruháza több, mint 9 éve van már jelen a magyar piacon, és évente akár 100.000 darab terméket is értékesít. Nem titkolt céluk, hogy a változatos termékpaletta mellett azokat, a kézműves ékszereket készítő művészeket is segítsék, akik főként az alkotásra, és nem az értékesítésre vagy a logisztikára szeretnének fókuszálni.

Building the right tech stack is key

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit lobortis arcu enim urna adipiscing praesent velit viverra sit semper lorem eu cursus vel hendrerit elementum morbi curabitur etiam nibh justo, lorem aliquet donec sed sit mi dignissim at ante massa mattis.

  1. Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci ac auctor
  2. Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potent
  3. Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar
  4. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident sunt in culpa qui officia

How to choose the right tech stack for your company?

Vitae congue eu consequat ac felis placerat vestibulum lectus mauris ultrices cursus sit amet dictum sit amet justo donec enim diam porttitor lacus luctus accumsan tortor posuere praesent tristique magna sit amet purus gravida quis blandit turpis.

Odio facilisis mauris sit amet massa vitae tortor.

What to consider when choosing the right tech stack?

At risus viverra adipiscing at in tellus integer feugiat nisl pretium fusce id velit ut tortor sagittis orci a scelerisque purus semper eget at lectus urna duis convallis. porta nibh venenatis cras sed felis eget neque laoreet suspendisse interdum consectetur libero nisl donec pretium vulputate sapien nec sagittis aliquam nunc lobortis mattis aliquam faucibus purus in.

  • Neque sodales ut etiam sit amet nisl purus non tellus orci ac auctor
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
  • Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar
  • Adipiscing elit ut aliquam purus sit amet viverra suspendisse potenti
What are the most relevant factors to consider?

Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque. Velit euismod in pellentesque massa placerat volutpat lacus laoreet non curabitur gravida odio aenean sed adipiscing diam donec adipiscing tristique risus. amet est placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.

“Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae aliquet bibendum enim facilisis gravida neque velit in pellentesque”
What tech stack do we use at Techly X?

Eget lorem dolor sed viverra ipsum nunc aliquet bibendum felis donec et odio pellentesque diam volutpat commodo sed egestas aliquam sem fringilla ut morbi tincidunt augue interdum velit euismod eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi aenean sed adipiscing diam donec adipiscing ut lectus arcu bibendum at varius vel pharetra nibh venenatis cras sed felis eget.

 Rangits Mártával és Orosz János Milánnal beszélgettünk.

Hogyan kezdtetek el ékszerekkel foglalkozni?

Márta: 15 éve már, hogy az e-kereskedelmi szektorban mozgok, és ez a második webshop, amit építünk. Épp a hetekben lett 9 éves az R.M. Ékszer, amely eleinte saját fejlesztésű weboldalként működött, viszont közel egy év után Shoprenteres megoldásra váltottunk. Akkoriban az online értékesítés a maihoz képest még gyerekcipőben járt, viszont már szerveződtek a különböző piacterek - mi ezeken keresztül is értékesítettünk, viszont nem akartunk klasszikus nagyker-kisker szinten működni, ennél többre vágytunk.

Mi az a vízió, ami veletek van már a kezdetek óta, és amiben azt érzitek, hogy kiemelkedőek vagytok más szereplőkhöz képest?

Márta: Rés volt a piacon az indulásunk idején. A kézművesek nem nagyon foglalkoztak e-kereskedelemmel, mi pedig már az elején olyan infrastruktúrát alakítottunk ki, ahol a lehető legrövidebb idő alatt készítettünk terméklapot profi fotóval, leírással. Egyszerűen éreztük, hogy az alkotók ilyen szintű támogatása is fontos tényező abban, hogy ne égjenek ki. Ehhez a szemlélethez társult Milán, aki a banki világból érkezett, és a csapaton belül ő az, aki a technológiai, technikai feladatokért felel.

Milán: Adtunk tehát egy szakmai hátteret és egy platformot, ahol el tudják adni a termékeiket, de a mi professzionális tapasztalatunkkal menedzselve a folyamatot, profi logisztikával. Jelenleg is vannak alkotóink, akik az interneten egyáltalán nincsenek fent, és nem is voltak soha ambícióik saját webshop indítására, többen kizárólag rajtunk keresztül értékesítenek.

R.M. Ékszer által forgalmazott ékszerek

 

Adódik a kérdés, hogy ha alvállalkozókkal dolgoztok és bérgyártással is foglalkoztok, hogyan hatott rátok az elmúlt pár év?

Márta: Tavaly a KATA eltörlése tizedelte meg a szektort, hiszen a legtöbb alkotónk mellékállásban készíti az ékszereket. Előtte a koronavírus-járvány okozott nehézséget számunkra. Ugyan az ékszerek előállítása zavartalan volt a korlátozások alatt is, hiszen a mi beszállítóink otthonaikban, esetleg saját műhelyben dolgoznak, viszont az embereknek egyszerűen máshol volt a fókusz.

Ásvány gyűrűk az R.M. Ékszer kínálatából

 

A kezdeti nehézségek után sok cégnél tisztul a kép, hogy mik azok a tevékenységek, termékek, amikkel szeretnének foglalkozni, mi működik és mi kevésbé. Tudnátok néhány példát mondani ezekre?

Márta: Ami biztos alappillér nálunk, azok az ásvány ékszerek. Örömmel készítjük őket, és valahogy mindig ide nyúlunk vissza, hiszen ezzel indult az R.M.Ékszer, ez volt első piaci szegmensünk. Viszont a feliratozott termékeknél nagy átalakulás figyelhető meg az utóbbi időben. Korábban a vásárlóknak megfelelt a kész felirat, most azonban már szinte mindent, amit csak lehet, perszonalizálni szeretnének. Ehhez igazodva mi magunk is elkezdtük az ilyen típusú termékeinket átpozícionálni egy magas árkategóriájú, teljesen személyre szabható ékszer- és ajándéktárgy kollekció felé. Ezek olyan ékszerek, amelyek gyűjthetőek, tovább fűzhetőek, és az adott személynek akár az életeseményeit is összefoglalják. Olyanok, amelyeket szívesen tartasz magadnál. Hiába engedtünk el bizonyos termékeket, a fő kategóriák velünk vannak, és mutatják számunkra az irányokat.

Milán: Én egy kicsit más szemszögből közelítem meg a kérdést. Az elején törekedtünk rá, hogy mindenféle technika megjelenjen az oldalon, majd adatelemzéssel határoztuk meg, mi maradjon és mi az, amivel nem foglalkozunk tovább. Ez kevésbé meseszerű, hiszen konverziók és statisztikák alapján hoztunk döntéseket. Ilyen tudatosan kivezetett termék volt az üveglencsés ékszer is. Hiába próbáltunk használati útmutatót adni ezekhez a termékekhez, hogy minél tovább őrizhessék meg eredeti szépségüket, egyszerűen nem lehet minden helyzetet ennyire kontrollálni az emberek életében, így végül a kivezetés mellett döntöttünk.

 

Mi volt az a helyzet, amikor először találkoztatok kereséssel kapcsolatos nehézséggel?

Milán: Nem a keresőtől indul ez a kérdés azt hiszem, inkább onnan, hogy rengeteg féle ékszer volt már a kezdetekkor is. Ezeknek pedig nem feltétlenül van egzakt típus nevük, mint például ezüst gyűrű vagy arany nyaklánc. Így lehetséges az, hogy nem feltétlenül tudja a vásárló, hogy amit keres, az milyen termék konkrétan, csak azt tudja, hogy dekoratív ékszert szeretne vásárolni. Ezt mi úgy láttuk, hogy keresővel tudjuk segíteni. A Shoprenter alapkeresője a megfelelő szóra való kereséseknél jól működik, de látszott a mérésekből, hogy többre van szükségünk. Megnéztünk különböző külföldi megoldásokat is, de valójában fél-megoldásokat találtunk csak. Aztán jött a Rapid Search. Működött a Shoprenteres webáruházunkkal, egyszerű volt bekapcsolni, és a teszt időszak után már rögtön látszott, hogy 2-3x jobban konvertáltak a vásárlók, mint korábban, - hiszen akik eljutottak a keresőig azok megtalálták és meg is vásárolták a termékeket.

Rapid Search kereső az R.M. Ékszer webáruházában

 

Mi volt a Rapid Search nélkülözhetetlen hozzáadott értéke az R.M.Ékszer esetében szerintetek?

Milán: Jól használható keresőnk lett, amelynek segítségével mindent könnyen meg tudnak találni az oldalon a vásárlók. Mi mindent konverziós szempontból vizsgálunk, és ha azt látjuk, hogy valamilyen eszköz sokat tesz hozzá a konverziós számok növekedéséhez, akkor nem kérdés, hogy használni fogjuk. Időnként felülvizsgáljuk az ilyen eszközöket egyébként, de a Rapid Search működésével elégedettek vagyunk, szeretjük, így egyértelmű, hogy használjuk már szinte a kezdetek óta.

Kipróbálom a Rapid Search-öt